Bitvis kunskapshubb
Simon Tegelid: Vi kan inte bara prata produktion – flexibel elkonsumtion måste in i ekvationen
Svenska kraftnät överväger att bygga upp en ny elreserv inför vintern. Samtidigt får Karlshamnsverket – ett av Sveriges mest kraftfulla kort när det krisar – inte användas. Debatten fastnar ofta i vilka kraftverk som ska rädda oss. Men glömmer något avgörande: hushållen. Det är de flexibla konsumenterna som kommer att lösa de här utmaningarna framöver – inte enbart ny produktion.
Slut på solcellsstödet – vi utvecklar lösningen för att pausa vid minuspriser
Regeringen slopar skattereduktionen för solceller vid årsskiftet. Det betyder att du kan börja förlora pengar så fort elpriset går under noll – något som dagens subventioner skyddar. Då måste hemmet kunna stänga av produktionen själv – i samma ögonblick som det slutar löna sig att mata ut el.
Gustav Kristiansson: 15-minutershandeln är här – vad krävs av elbolagen?
Från och med 30 september 2025 införs 15-minutershandel på den nordiska elmarknaden. En förändring som Svenska kraftnät nu genomför som en del av EU:s gemensamma marknadsramverk, efter att ha skjutits upp från ett tidigare planerat vårdatum. Det är en viktig förändring – men för många är det ytterligare en i raden av förflyttningar som gör det allt svårare att navigera. Lagkrav, direktiv, nya systemlösningar och ändrat beteende hänger inte alltid ihop. Och i mitten står elbolagen, som ska få allt att fungera för konsumenten.
Har vi glömt efterfrågesidan i energiomställningen?
Nyligen rapporterade DN om hur vindkraftsägare tvingas stänga av sina verk efter skyhöga obalanskostnader – en konsekvens som drabbar inte bara vindkraften, utan i förlängningen även hela elsystemet (och alla som är uppkopplade mot det). Ett par meter per sekund mer vind än beräknat – och fakturor på över 200 000 kronor per verk skickas ut. För de flesta är det obegripligt. För oss väcker det en annan fråga: Har vi underskattat möjligheterna på efterfrågesidan?
bloggpost 3
text
Bloggpost test 2
ingress