Slut på solcellsstödet – vi utvecklar lösningen för att pausa vid minuspriser

maj 27, 2025
För elbolag | Nyhet
Regeringen slopar skattereduktionen för solceller vid årsskiftet. Det betyder att du kan börja förlora pengar så fort elpriset går under noll – något som dagens subventioner skyddar. Då måste hemmet kunna stänga av produktionen själv – i samma ögonblick som det slutar löna sig att mata ut el.

Redan idag förlorar du pengar om du producerar solel vid negativa priser lägre än -60 öre/kWh. Men från 2026 – när skattereduktionen försvinner – förlorar du så fort priset går under noll. Det är en ganska märklig sits att hamna i som småskalig producent. Och något vi såklart vill hjälpa konsumenten att undvika.

Så jobbar vi med lösningen

Just nu testar vi stöd i Power Hub (vår fysiska realtidsmätare) för att automatiskt stänga av solelsproduktionen när priset går under noll. Funktionen utvecklas tillsammans med elbolag som ser samma behov – och som vill erbjuda sina kunder ett enkelt, tryggt skydd mot minuspriser.

Det är nästa steg i det energismarta hemmet: att inte bara styra när du använder el, utan också när du låter bli att producera.

 

Vad det betyder för dig som elbolag

För elbolagen är det också en möjlighet att bygga förtroende. Att kunna skydda sina kunder mot förluster när reglerna förändras är inte bara en teknisk funktion – det är en fråga om relation, ansvar och att ligga steget före.

Samtidigt gynnar den här typen av styrning också elsystemet. Genom att minska onödig produktion vid minuspriser undviker vi att belasta nätet i onödan – och bidrar till att hålla nätet stabilt när det som mest behövs.

När kommer lösningen?

Funktionen kommer troligen först senare i höst – backend och app måste också hänga med. Men riktningen är tydlig: när marknaden förändras måste hemmet kunna agera, inte bara reagera.

Gustav Kristiansson

Läs mer om hur Power Hub kan kan stötta konsumenter här

Läs riksdagens beslut här

Få fler tankar om elsystemet och elmarknaden – direkt i din inkorg.

Gustav (CEO) och Simon (CTO) delar med sig av det de ser i vardagen – i möten med elbolag, balansansvariga och i sitt arbete som aggregator. Du får konkreta tankar om flexibilitet, kapacitet och balans – och hur du som elbolag kan minska kostnader och bygga bättre energitjänster.