Simon Tegelid: Vi kan inte bara prata produktion – flexibel elkonsumtion måste in i ekvationen

jun 4, 2025
För elbolag | Nyhet
Svenska kraftnät överväger att bygga upp en ny elreserv inför vintern. Samtidigt får Karlshamnsverket – ett av Sveriges mest kraftfulla kort när det krisar – inte användas. Debatten fastnar ofta i vilka kraftverk som ska rädda oss. Men glömmer något avgörande: hushållen. Det är de flexibla konsumenterna som kommer att lösa de här utmaningarna framöver – inte enbart ny produktion.

Idag sätts elpriset dagen innan, men verkligheten ändras i realtid. När alla reagerar på samma signal, utan helhetssyn, uppstår nya obalanser. Då behöver vi aktörer som kan samla, samordna och styra konsumtion i kluster. Lokalt och i stunden.

Flexibel konsumtion är inget nytt – men nu avgörande för elsystemet

Flex handlar om att styra smart och för oss på Bitvis att använda det som redan finns. Svenska hushåll och företag har redan gott om resurser: elbilsladdning, värmepumpar, batterier. Tar vi vara på det, minskar behovet av att bygga ut både nät och produktion. Det kan handla om att pausa elbilsladdning eller värmepump vid överskott – och dra igång dem igen när belastningen sjunker.

Det här kräver såklart att många konsumenter är med, oavsett elbolag eller teknikleverantör – och att resurser samlas i en gemensam pool. Att få till det är inte bara smart, utan också billigare än att bygga bort varje topp med mer nät eller produktion.

Och det är inte så främmande som det kan låta. Vi anpassar oss redan: vi bokar nattflyg, tvättar efter timpris, flyttar semesterveckor. Utmaningen är att koppla ihop det beteendet med rätt teknik och incitament – och att göra det enkelt och relevant för konsumenten att vara med.

Hur får man konsumenten att bry sig?

Först och främst måste det löna sig. När hushåll ser att de kan spara eller tjäna pengar på att tillgängliggöra sin bil eller värmepump – då finns incitamentet. Tekniken bör ta hand om resten – automatiskt och samordnat. Det är precis det vi på Bitvis bygger tillsammans med elbolag runt om i landet.

Men dagens modeller hänger inte med. Fast effektavgift oavsett påverkan gör att toppar bara flyttas – inte minskar. Och om alla får samma signal, reagerar de samtidigt. Det skapar nya problem i nätet.

De flesta vill ha ett energismart hem. Och det är just där lösningen finns. Genom att använda de resurser som redan finns i hushållen och styra dem smart, kan vi bygga ett elsystem som inte bara förlitar sig på mer produktion – utan på flexibilitet i efterfrågan. Då blir hushållen en tillgång när det krisar.

Simon Tegelid, teknisk chef, Bitvis

Läs mer om hur du som elbolag kan ge dina konsumenter ett energismarta hem 

Läs Ny Tekniks artikel om Karlshamnsverket och behovet av ny elreserv

Få fler tankar om elsystemet och elmarknaden – direkt i din inkorg.

Gustav (CEO) och Simon (CTO) delar med sig av det de ser i vardagen – i möten med elbolag, balansansvariga och i sitt arbete som aggregator. Du får konkreta tankar om flexibilitet, kapacitet och balans – och hur du som elbolag kan minska kostnader och bygga bättre energitjänster.