I takt med att elproduktionen blir mer väderberoende ökar behovet av resurser som kan svara snabbt. Men elsystemet är fortfarande byggt för ett mer förutsägbart läge – och fokus ligger ofta på hur vi producerar el, inte hur vi använder den. Om vi ska kunna hantera större andel vind och sol, behöver vi bli bättre på att aktivera den flexibilitet som redan finns hos hushåll och företag.
Vi ser framför oss ett smartare system. Ett där hushållens förbrukning – elbilsladdning, värmepumpar, batterier – inte bara är en kostnadspost, utan också en tillgång. En buffert som går att styra när det blåser lite mer än väntat. Det är förstås inte enkelt. Det kräver nya incitament, bättre verktyg och en rejäl dos samarbete.
Men vi tror att det är nödvändigt. Som Gustav, CEO på Bitvis, uttrycker det:
”Det är helt orimligt att ett vindkraftverk kan få en smäll på över 200 000 kronor bara för att det blåser lite mer än väntat. Vi behöver bygga in flexibilitet i hela elsystemet – och det kräver att vi når konsumenterna, gör det enkelt att vara med, och skapar ett system där fler kan bidra när det behövs.”
Spotpris är ett viktigt styrmedel, men inte tillräckligt. Om alla laddar bilen klockan 03:00 för att priset är lågt – ja, då är vi snart tillbaka i nya problem. Det behövs styrning som kan väga in både pris, effekt och lokala nätbegränsningar i realtid.
På Bitvis jobbar vi med frågan. Power Flex är vår idé för hur flexibel elkonsumtion kan bli en del av lösningen – inte genom att kräva mer av hushållen, utan genom att använda deras styrbara resurser som en gemensam pool som kan stötta elsystemet i realtid. Elbilsladdning, värmepumpar och batterier kopplas samman i en virtuell resurs – oavsett var man bor eller vilket elbolag man har. Just nu utvecklar vi lösningen, testar, lär oss och bygger det tillsammans med aktörer som vill ligga steget före.
Vi tror inte att det här är en fråga för ett bolag att lösa ensam. Men vi vill vara med och visa vägen.